Pensioen voor de ondernemer

Als ondernemer bouw je geen pensioen op via je werkgever. Dit zal je dus zelf moeten regelen. Wij zijn zelf ondernemers en kennen de markt en de mogelijkheden. Lees hieronder meer over de mogelijkheden en wat wij je als experts aanraden.

De mogelijkheden

Als ondernemer heb je drie mogelijkheden om pensioen op te bouwen:

  1. Een pensioenregeling via je bedrijf
  2. Lijfrente
  3. Vermogen opbouwen in Box3

 

Pensioenregeling via je bedrijf

Als je DGA bent dan heb je de mogelijkheid om voor jezelf een pensioenregeling te sluiten bij een pensioenverzekeraar. In het verleden mocht je dit pensioen in eigen beheer houden (je mocht het geld dan binnen je eigen bedrijf houden), maar deze mogelijkheid is er niet meer. Je bent dus verplicht om de pensioenpremies af te dragen aan een verzekeraar. Het voordeel hiervan is dat je pensioengeld buiten de risicosfeer van je onderneming ligt. Een belangrijk nadeel is echter dat je het geld niet voor andere doelen kunt gebruiken. Je kunt er dus bijvoorbeeld niet bij als het even wat minder goed gaat met je bedrijf en je extra liquiditeit nodig hebt.

 

Lijfrente

Als ondernemer (zzp-er of DGA) kan je ervoor kiezen om een lijfrente te sluiten als pensioenvoorziening. De premie voor een lijfrente is in principe aftrekbaar en de uitkering is te zijner tijd belast. Dit is met name interessant als je de premie tegen een hoger belastingpercentage kunt aftrekken dan waartegen het later wordt belast. Voor veel mensen geldt echter dat de belasting in de toekomst vrijwel gelijk is aan de belasting op dit moment. Dit heeft lijfrente minder interessant gemaakt. Om de premie voor een lijfrente af te kunnen trekken moet je jaarlijks je zogenaamde jaarruimte berekenen. Je jaarruimte geeft aan welk bedrag je mag aftrekken om te storten in een lijfrente.

Je kan een lijfrente sluiten bij een verzekeraar, een bank of een beleggingsinstelling. Voor lijfrente geldt een aantal fiscale spelregels. Zo kan je je opgebouwde lijfrentekapitaal niet ineens ontvangen. Je bent verplicht om hiervoor een periodieke uitkering aan te kopen met een minimale looptijd (de lijfrente). Ook kan je het vermogen in je lijfrente in principe niet tussentijds voor iets anders gebruiken. Doe je dit wel dan krijg je meestal met forse belastingen en boetes te maken. De fiscale regels beperken je dus in je mogelijkheden.

 

Vermogen opbouwen in Box3

De derde mogelijkheid is om vermogen op te bouwen in Box3. Dit biedt de meeste vrijheid, want je bent niet gebonden aan complexe fiscale regels. Er zijn ook geen beperkingen hoeveel je erin kunt storten en het is ook geen probleem als je tussentijds geld opneemt. Het enige waar je in Box3 rekening mee moet houden is de Box3 belasting (vermogensrendementsheffing). Tot een bedrag van ongeveer € 100.000 hoef je echter geen belasting te betalen, dus iedereen kan heel eenvoudig starten.

Als je vermogen wilt opbouwen voor later dan is het interessant om te gaan beleggen. Sparen levert door de lage rente op dit moment niets op. Beleggen hoeft niet altijd risicovol te zijn, je kunt ook met minder risico beleggen. Als je wilt gaan beleggen dan kan dat op twee manieren: je doet het helemaal zelf of je kiest voor een oplossing met ondersteuning.

Uit ervaring weten we dat de meeste ondernemers geen zin of geen tijd hebben om alles zelf uit te zoeken. Speciaal voor deze ondernemers hebben wij samen met vermogensbeheerder VanEck een oplossing ontwikkeld die gemak biedt voor de prijs van een doe-het-zelf oplossing: VanEck Beheerd Indexbeleggen.

 

VanEck Beheerd Indexbeleggen

VanEck Beheerd Indexbeleggen is een gemaksoplossing waarbij je persoonlijk wordt begeleid en geholpen. Samen stellen we vast welk risicoprofiel het beste bij je past. Op basis van dit profiel gaan we voor je beleggen. Wel zo makkelijk, want je hoeft dus zelf geen beleggingsfondsen te kiezen. Iedere maand wordt je portefeuille automatisch weer in lijn gebracht met de gemaakte afspraken. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Er wordt belegd in een combinatie van hoogwaardige ETFs (indextrackers) van VanEck, waarbij spreiding, transparantie, het voorkomen van vermijdbare risico’s en gemak het uitgangspunt zijn.

De belangrijkste voordelen van VanEck Beheerd Indexbeleggen:

  • De totale kosten zijn laag
  • Persoonlijke ondersteuning door een beleggingsdeskundige
  • Gemaximeerde vermogensbeheerfee (hoe hoger je vermogen hoe lager je procentuele kosten)
  • Goede spreiding
  • Fiscaal efficiënt (geen dividendlekkage)
  • Geen tegenpartij risico (fysieke replicatie en geen uitlening van stukken)

Meer informatie over VanEck Beheerd Indexbeleggen

foto Gert

VanEck Beheerd Indexbeleggen

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn en wat in jouw situatie de beste oplossing is?
Vrijblijvend contact

In 4 stappen starten met beleggen

Vrijblijvend gesprek

In een persoonlijk gesprek leggen we uit hoe VanEck Beheerd Indexbeleggen werkt en kijken we of dit bij jou past

Inventarisatiegesprek

Tijdens het inventarisatiegesprek nemen we je wensen, doelen en financiële situatie door. Tevens brengen we in kaart welke risico’s je wilt nemen

Je beleggingsplan

Op basis van de door ons verzamelde gegevens maken we een persoonlijk beleggingsplan voor je. Hier staat ons advies in hoe je het best kunt beleggen om jouw doelen te realiseren

Start beleggen

Nadat we de benodigde documenten hebben opgesteld en je rekening hebben geopend starten we met beleggen

Jaarlijkse update

Ieder jaar maken we een afspraak waarin we kijken of we op schema liggen en of er misschien nog zaken in jouw situatie zijn veranderd

Noor
Prettig gesprek gehad en kundig advies afgestemd op onze situatie. Wij raden de adviseur zeker aan!
Sergio
Zeer professioneel, deskundig en inlevend. Daarnaast fijne persoon in de omgang.
Gerard
Zinvol voor mij om te sparren met een expert, door zijn aanpak ook betaalbaar. Dank!